
Francia, holland, dán... andalúz.
Merthogy nem túlzás azt állítani, hogy Andalúzia nevét meghallva elsőként nem a sajtok, és a finomabbnál-finomabb sajtkülönlegességek jutnak az eszünkbe, hanem például a világhírű sonkatermelés, az olívaolaj, az édes vörösborok, illetve a jerezi sherry. Így kevesen tudják, hogy Spanyolország déli régiója a kiváló minőségű kecske-, és juhtejből készült termékekben is bővelkedik, amiket határain belül, és azokon túl egyaránt értékesít. Van, hogy magát a kész terméket adja tovább olyan országokba, mint például Anglia vagy Olaszország, de sokszor magát a friss tejet bocsátja exportra más országoknak, mint például a vele szomszédos Franciaországnak, hogy ők maguk helyben állíthassák elő saját sajtféleségeiket. A legnagyobb termelői terület Málaga megyében található, ahol évente nagyjából 70 millió (!) liter tejet termelnek, aminek csak egy kis töredékéből készül helyi termék, többi része ugyanis a nemzeti és a nemzetközi tejiparban kerül egyaránt felhasználásra.

Hasonló eljárással, illetve fűszerezéssel készülnek a már lassan 30 éve működő, alig 700 lakost számláló Zuheros

Ha viszont egy másik régi, de ugyanilyen mély hagyományokon nyugvó, kézi készítésű kecskesajtot szeretnénk megkóstolni, akkor a granadai Alhama, a minden ízében érződő hegyi legelők adta vadvirágokat, és fűszernövényeket visszaadó, enyhén savanykás, de ugyanakkor kissé sós ízű, félkemény sajtot ajánlom, amit általánosságban 45-75 napig érlelnek. Ezt a sajtot egyébként nemcsak a helyi termelők, hanem sok család is elkészíti saját fogyasztásra még napjainkban is, mivel előállításának a folyamata generációról generációra, apáról fiúra száll, így örökítve büszkén tovább elődjeik hagyományát.

Elhagyva a cádizi térséget, hamar a sevillai Sierra Norte tölgyeseinek, különösen a magyal-, és parafatölgyeinek a hűsítő árnyékában találhatjuk magunkat, ahol közel 500 pásztor legelteti nyáját, ami az andalúz vidék egyik legjobb és legfinomabb kecsketejének ad otthont. A belőle készített sajtok intenzív illatúak, állaguk alapján a félkemény vagy a kemény kategóriába sorolhatók, érlelési idejük pedig 60 naptól egészen 120 napig terjed. Megtalálhatók közöttük az eddig látott őrölt pirospaprikás és rozmaringos ízesítés mellett az extra szűz olívaolajba mártott, és vele együtt érlelt aranysárgás színezetű sajtok is, amiknek ezáltal a kezelés által lágyabb lesz textúrájuk, és enyhén csípőssé válik aromájuk. Érdekessége ezeknek a sajtoknak az, hogy a megannyi nyáj mindegyike ugyanabból az egy kecskefajtából áll, nevezetesen a Florida kecskefajta alkotja őket, így az általuk adott tejben sem mutatkozik semmilyen eltérés, és ugyanúgy ahogyan azt a córdobai sajtüzem esetében már láthattuk, egyetlen egy márkanév alatt futnak a termékek, csak esetükben a CorSevilla feliratot kell keresnünk az üzletekben.

Végül pedig már csak egyetlen egy sajtot emelnék ki, a Jaén területéről származó Quesos y Besos nevet viselőt, hiszen nem elég, hogy 2018-ban elnyerte Spanyolország legjobb sajtjának járó díjat, 2019-ben pedig Andalúzia legkiválóbb sajtjának választották, de két évvel ezelőtt, 2021-ben a világ legjobb sajtjának járó elismerést is bezsebelhette a rangos World Cheese Awards-on. Egy igazi ínyenc falatról van szó, extra lágy, krémes, szinte elolvad a szájban. Kiváló kísérője lehet egy kellemes vacsorának aperitif gyanánt, jól passzol hozzá a dió és a szőlő is, de egy pohár vörösborral sem utolsó. Teljesen természetes, régi alapokon nyugvó módszerekkel készítik, és nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, vagy tartósítószert, ráadásul elkészítéséhez ugyanúgy használnak növényi alapú hamut is, amit nemcsak magának a sajtnak a kérgén figyelhetünk meg, hanem kettévágva, annak közepén is. Egy igazi kis családi vállalkozásról van szó, ahol évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a táj, a természet, és a belőle származó tápláló élelmiszer, a tej iránti szeretet, így termékeiket ugyanolyan gondoskodással, kézzel készítik, ahogyan tették azt három, négy generációval is korábban elődjeik.
Források:
esqueso.es; saboramalaga.es; traveler.es
Képek:
(1.) pixabay.com; (2.) F Delventhal / CC BY 2.0; (3.) Stijn Nieuwendijk / CC BY-NC-ND 2.0; (4.) Anna Mayer / CC BY-NC-SA 2.0; (5.) pixabay.com